dimosia-ygeia

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες

Newsletter


Κεντρικά Γραφεία

ΙΚΑΡΙΑΣ 18 - Ν. ΙΩΝΙΑ
ΑΤΤΙΚΗ - 142 31

Τηλ: 210 2774135
 Fax: 210 2714548

 

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ 

Που τις συναντάμε ?

Οι κατσαρίδες βρίσκονται συχνότερα στα υγρά-θερμά και σκοτεινά σημεία των κτιρίων, στους αγωγούς αποχέτευσης, στους βόθρους, στα υπόγεια, στις αποθήκες, πίσω από ντουλάπια, μέσα σε τοίχους αλλά και στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών όπου εισέρχονται από τις ανοικτές πόρτες ή τα παράθυρα (Blatta Οrientalis, Americana Periplaneta), όπως επίσης και σε χώρους όπου αποθηκεύονται ή παρασκευάζονται τροφές π.χ. στις κουζίνες των κατοικιών, των εστιατορίων, των αρτοποιείων, των ζαχαροπλαστείων, στους χώρους των σούπερ μάρκετ, πίσω και κάτω από τις ηλεκτρικές συσκευές, στους ηλεκτρολογικούς πίνακες, στα μπάνια κ.α. (Blatella Germanica). Αν και πιστεύεται ότι η σωστή καθαριότητα και η υγιεινή των χώρων είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες για την εμφάνιση κατσαρίδων, παρόλα αυτά εμφανίζονται και σε καθαρά κτίρια και κατοικίες.  

 

Ενημέρωση για τις κατσαρίδες

 

Οι κατσαρίδες είναι έντομα με ατελή μεταμόρφωση και έχουν μόνο τρία στάδια αναπαραγωγής: του αυγού, της νύμφης και του τέλειου εντόμου. Τα αυγά τοποθετούνται σε ένα σάκο ο οποίος φέρεται από το θηλυκό για μικρό ή μεγάλο διάστημα ή τοποθετείται σε κατάλληλο σημείο όπου υπάρχει τροφή. Το χρονικό διάστημα, από της εκκολάψεως του αυγού μέχρι του ενηλίκου εντόμου, εξαρτάται από το είδος και από τις συνθήκες περιβάλλοντος. Τα τέλεια έντομα έχουν χρώμα από καστανό μέχρι μαύρο (στα πιο κοινά είδη).

 

Παρόλο που πολλά είδη έχουν την ικανότητα να πετάξουν, οι κατσαρίδες είναι τυπικά βαδιστικά έντομα και μετακινούνται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα. Ζουν πολλές μαζί σε μεγάλες αποικίες και βασικά είναι νυκτόβιες (κυκλοφορούν τις νύχτες για αναζήτηση τροφής). Εάν παρατηρηθεί ύπαρξη κατσαρίδων κατά την διάρκεια της ημέρας σημαίνει ότι ο χώρος έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται άμεση καταπολέμηση.

 

Τα στοματικά τους μόρια είναι μασητικού τύπου και είναι παμφάγες παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στις αμυλούχες και ζαχαρούχες τροφές, ζάχαρη, γλυκά, σοκολάτα, κρέας, τυρί, γάλα, ψωμί κλπ. Διαθέτουν πλήρη ενζυματικό μηχανισμό στο πεπτικό τους σύστημα, γι’ αυτό το λόγο είναι ικανές να πέψουν οποιαδήποτε οργανική ουσία περιλαμβανομένης και του χαρτιού (εξώφυλλα βιβλίων) όπως επίσης και νεκρά έντομα, αίμα, περιττώματα και κάθε είδους ζωικά ή φυτικά υπολείμματα.

 

Δυστυχώς οι κατσαρίδες σε φυσικές συνθήκες έχουν βρεθεί μολυσμένες με 40 περίπου είδη βακτηρίων, ενώ πειραματικά έχουν μολυνθεί με πολλά ακόμα παθογόνα είδη. Επίσης είναι φορείς σοβαρών ασθενειών όπως της δυσεντερίας, της παιδικής διάρροιας, της γαστρεντερίτιδας, τροφικών δηλητηριάσεων, πολλαπλών μολύνσεων κλπ. Η τυχαία ανάμειξη των περιττωμάτων και των εκκρίσεων των κατσαρίδων με τις τροφές του ανθρώπου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για την υγεία του. 

Είδη κατσαρίδων

Για τη χώρα μας μόνο τρία είδη παρουσιάζουν κάποιο υγειονομικό ενδιαφέρον:

  • Αμερικάνικη κατσαρίδα (Periplaneta Americana)

Έχει μήκος 35 - 40 mm. `Εχουν χρώμα λαμπερό κόκκινο προς το καστανό. Ο ωοσάκος είναι μικρός με μήκος       8 mm, χρώματος σκούρου καφέ και περιέχει 16 αυγά.. Ζουν κατά μέσο όρο 1 χρόνο. Οι συνθήκες που προτιμά είναι ζέστη, υγρασία & τροφή. Συχνότερα βρίσκονται σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους, υπόγεια αλλά και στο εσωτερικό των κατοικιών στο οποίο εισέρχονται από ανοικτά παράθυρα. Είναι παμφάγο.

                                                                     

  • Γερμανική κατσαρίδα (Blatella Germanica)

Έχει μήκος 10 – 16 mm. Φέρει 2 γραμμές επιμήκεις σκοτεινού χρώματος. Τα αρσενικά έχουν χρώμα καστανόξανθο, ενώ τα θηλυκά είναι πιο σκούρα. Ο ωοσάκος έχει μήκος 7 – 9 mm και περιέχει κατά μέσο όρο 37 – 44 αυγά και κάθε θηλυκό παράγει κατά τη διάρκεια της ζωής του 4 – 8 ωοσάκους. Υπό κανονικές συνθήκες ζουν περισσότερο από 3 μήνες. Οι απαιτήσεις του είδους είναι ζέστη, υγρασία, τροφή. Οι συνθήκες αυτές συνήθως υπάρχουν σε κουζίνες, εστιατόρια, κουζίνες και μπάνια πολυκατοικιών, εργαστήρια τροφίμων, ηλεκτρικές συσκευές και σούπερ μάρκετ. Προτιμά αμυλούχες τροφές όπως πατάτες, μακαρόνια, πίτες & πίτσες.

 

  •  Ασιατική κατσαρίδα (Βlatta Orientalis)

Είναι λιγότερο διαδεδομένη και τη βρίσκουμε στις εύκρατες περιοχές. Έχουν μήκος 20 – 27 mm, χρώμα ερυθροκαστανό προς μαύρο. Ο ωοσάκος έχει μήκος 10 – 12 mm, και κάθε θηλυκό παράγει κατά μέσο όρο 8 ωοσάκους που περιέχουν συνήθως 16 αυγά. Ζουν 1 – 6 μήνες ή και περισσότερο. Το είδος αυτό προτιμά δροσερό περιβάλλον, γι’ αυτό και τη βρίσκουμε σε υπόγεια, αποθήκες, αγωγούς αποχέτευσης και βόθρους.

 

                           

                                                                                                 Θηλυκή κατσαρίδα, απόθεση της κάψας με τα αυγά

Καταπολέμηση

Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης των κατσαρίδων είναι ο συνδυασμός προστατευτικών μέτρων με τη χρήση εντομοκτόνων. Τα προστατευτικά μέτρα έχουν σαν σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο των κατσαρίδων, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, την εγκατάστασή τους. Πρέπει επομένως να μην υπάρχουν χαραμάδες κάτω από τις πόρτες ή τα παράθυρα, τρύπες στους τοίχους, τρύπες κατά μήκος των αγωγών ύδρευσης ή αποχέτευσης, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος των κατσαρίδων. Επίσης για να εμποδίζεται η εγκατάστασή τους πρέπει να γίνεται προσπάθεια μείωσης των εστιών μόλυνσης και ανάπτυξης. Το πιο βασικό όμως προφυλακτικό μέτρο που πρέπει να λαμβάνεται είναι να προφυλάσσονται τα τρόφιμα και το νερό, ώστε να μην βρίσκουν τροφή και αναπτύσσονται.

   

Η εταιρεία μας εφαρμόζει :

  • υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης.
  • τοποθέτηση αποτελεσματικού ετοιμόχρηστου οικολογικού δολώματος, υπό μορφή GEL (ζελέ) (κυρίως για την καταπολέμηση της Γερμανικής κατσαρίδας, μικρής ξανθής των τροφίμων).
  • τοποθέτηση μη τοξικών παγίδων με ειδικά τροφοελκυστικά (κυρίως για επαγγελματικούς χώρους τροφίμων).
  • εφαρμογές με κατάλληλους εκνεφωτήρες (Fogger) με διασπορά σταγονιδίων του εντομοκτόνου.

Όλα τα εντομοκτόνα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι προϊόντα παραγωγής μεγάλων εταιρειών εντομοκτόνων, οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον, απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια και ταυτόχρονα δραστικά και αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των κατσαρίδων.