dimosia-ygeia

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες

Newsletter


Κεντρικά Γραφεία

ΙΚΑΡΙΑΣ 18 - Ν. ΙΩΝΙΑ
ΑΤΤΙΚΗ - 142 31

Τηλ: 210 2774135
 Fax: 210 2714548

 

ΚΟΡΙΟΙ

Που τους συναντάμε ?

 

Συνήθως βρίσκονται στις ραφές, πτυχώσεις, κουμπιά στρωμάτων, στα προσκέφαλα των κρεβατιών, στα κομοδίνα, σε ρωγμές και χαραμάδες τοίχων, κάτω από ταπετσαρίες τοίχων, σε σχισμές και ρωγμές ξύλινων πατωμάτων, κάτω από τα μαξιλάρια καναπέδων, σε κάσες θυρών και παραθύρων κλπ.

 

Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια παρατηρείται αυξανόμενη προσβολή από κοριούς ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Οι κοριοί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, στρατόπεδα, κατοικίες κλπ. Η έντονη προσβολή οφείλεται στην αύξηση των μετακινήσεων του ανθρώπου, στην αύξηση της μετανάστευσης, στην αύξηση μεταφοράς αγαθών κλπ, μεταφέρονται δε με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα έπιπλα και ότι άλλο μεταφέρουν άτομα που ταξιδεύουν.

 

                                                       

                                                                              Cimex Lectuiarius

 

                                

 

                                                                                      Τσιμπήματα από κοριό 

 

Ενημέρωση για τους κοργιούς

 

Ο κοινός κοριός είναι ένα μικρό, ωοειδές, πεπλατυσμένο, παρασιτικό έντομο που έχει ένα καφεκόκκινο χρώμα και στον τοίχο μοιάζει με κινούμενο κόκκο φακής.

 

Από τα είδη αυτής της οικογένειας δύο είναι εκείνα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και τα οποία μοιάζουν μορφολογικά και βιολογικά:

 

  1. Cimex Lectularius (κοριός κρεβατιού)
  2. Cimex Hemipterus (κοριός τροπικών)

Είναι  νυκτόβια έντομα,  το πρωί κρύβονται  σε  σκοτεινά  μέρη,  ρωγμές τοίχων και κρεβατιών. Όταν όμως  πεινούν  απομυζούν  αίμα  και  την  ημέρα  καθώς  και τη  νύχτα υπό φως.  Μπορούν να διανύσουν μεγάλες  αποστάσεις για να  βρουν άτομα  που κοιμούνται για να απομυζήσουν αίμα. Τα ενήλικα μπορούν να παραμείνουν νηστικά επί μήνες ακόμη  και έτος. Κατά το  χειμώνα  τόσο τα τέλεια  όσο και  οι προνύμφες τους πέφτουν σε νάρκη και ως  εκ τούτου παύει οποιαδήποτε εξέλιξη τους. Είναι  ευαίσθητοι  στη  θερμοκρασία. Οι  ενήλικοι  κοριοί  κάτω  από  τις συνήθεις συνθήκες ζουν αρκετούς μήνες έως έτος.

 

Η παρουσία τους γίνεται αισθητή από την χαρακτηριστική οσμή που εκλύουν από ειδικούς αδένες που φέρουν στις βάσεις των πίσω ποδιών τους και όταν παρατηρηθούν κηλίδες αίματος στις ραφές των στρωμάτων, σε τοίχους ή ταπετσαρίες τοίχων. Οι καθαρότητα των χώρων δεν είναι καθοριστικός παράγοντας ύπαρξης κοριών.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα των κοριών και εμφανίζουν εξανθήματα και κνησμό. Έχει παρατηρηθεί ότι τα τσιμπήματα των κοριών είναι στην σειρά και δημιουργούν μια γραμμή σαν «γαζί».

 

Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στην σύντομη επαφή τους μ’ αυτόν.

 

Καταπολέμηση 

 

Για να καταπολεμηθούν οι κοριοί πρέπει να εφαρμοστεί ψεκασμός χαμηλής πίεσης σε κάθε σημείο που μπορεί να βρούν καταφύγιο, όπως : στρώματα, πλαϊνά και προσκέφαλα κρεβατιών, καθώς και κάτω απ’ αυτά, σχισμές ή ρωγμές τοίχων, ξύλινων πατωμάτων, σε χαλιά, κουρτίνες και κάτω από έπιπλα κα.

 

Η εταιρεία μας εφαρμόζει :

 

  • υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης. Έχει διαπιστωθεί ότι τις περισσότερες φορές χρειάζονται περισσότερες από δύο εφαρμογές.
  • επιπλέον τοποθέτηση αποτελεσματικού spray, όπου χρειάζεται. 

Όλα τα εντομοκτόνα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι προϊόντα παραγωγής μεγάλων εταιρειών εντομοκτόνων, οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον, απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια και ταυτόχρονα δραστικά και αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των κατσαρίδων.