dimosia-ygeia

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες

Newsletter


Κεντρικά Γραφεία

ΙΚΑΡΙΑΣ 18 - Ν. ΙΩΝΙΑ
ΑΤΤΙΚΗ - 142 31

Τηλ: 210 2774135
 Fax: 210 2714548

 

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Που τα συναντάμε ? 

Για την εγκατάσταση κουνουπιών σε μια περιοχή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ακόμη και μικρής ποσότητας στάσιμου ή με μικρή ροή νερού, επειδή τοποθετούν τα αυγά τους και συντελείται η ανάπτυξη των ατελών σταδίων (προνυμφών, νυμφών). Τα κουνούπια αναπτύσσονται σε μικρές ή μεγάλες συγκεντρώσεις νερού όπως λίμνες, ποτάμια, έλη, ορυζώνες κλπ, αλλά επιπροσθέτως παρατηρείται η ύπαρξή τους στα πιατάκια των γλαστρών ενός κήπου ή μιας βεράντας ή ακόμη σε διακοσμητικές λιμνούλες και συντριβάνια ενός κήπου.

 

    

                      Γένος Aedes                                 Αριστερά θυληκό, μέση-δεξιά αρσενικό γένους Aedes

 

       

                   Γένος Anopheles                                                                 Γένος Culex                                                  

Ενημέρωση

Τα κουνούπια ανήκουν στην τάξη των Δίπτερων και είναι τα πιο σημαντικά από τα πολυάριθμα αιμομυζητικά αρθρόποδα που μεταδίδουν ασθένειες ή ενοχλούν τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα ζώα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 είδη κουνουπιών αλλά στη χώρα μας ζουν μόνον 40 είδη που ανήκουν στα γένη Aedes, Culex, Αnopheles και Culiseta.

 

Είναι λεπτά έντομα με μαλακό σώμα, με άκρα εύθραυστα και μακριά, σχεδόν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερα από το σώμα. Τα θηλυκά τσιμπούν γιατί το αίμα είναι απαραίτητο για την ωρίμανση των αυγών τους και συνήθως προηγείται μία τουλάχιστον αιμοληψία πριν από κάθε ωοτοκία.

 

Τα κουνούπια εντοπίζουν τον άνθρωπο ή το ζώο μέσω του CO2 που αποβάλλει, έλκονται από τη ζέστη, το φως και την υγρασία και για την επιβίωση τους είναι αρκετή η απομύζηση αίματος ή για πολλά είδη η απομύζηση γλυκών φυτικών χυμών (αρσενικά κουνούπια).

 

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν ενόχληση, αϋπνία και αλλεργίες. Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της ελονοσίας. Μέσω των κοινών κουνουπιών μεταβιβάζονται οι παρακάτω λοιμώξεις : α) κίτρινος πυρετός, β) δάγκειος πυρετός, γ) φιλαρίαση, δ) πυρετός Δυτικού Νείλου, ε) εγκεφαλίτιδες και ζ) μυίαση.

Καταπολέμηση

Ο περιορισμός των εστιών ανάπτυξης μειώνει την ευχέρεια πολλαπλασιασμού των κουνουπιών και επομένως μειώνει την πυκνότητά τους. 

 

Οι σύγχρονες μέθοδοι και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ειδικά για τους εξωτερικούς χώρους μειώνουν δραστικά τους πληθυσμούς τους, εφόσον οι εφαρμογές γίνουν έγκαιρα και σε τακτικά διαστήματα, περίπου μία εφαρμογή μηνιαίως (ψεκασμοί στους τοίχους των βεραντών, στους κήπους, στα φυλλώματα των φυτών κ.α.).

 

Η ατομική προστασία επιτυγχάνεται είτε με μηχανική προστασία του χώρου διαβίωσης (λεπτά πλέγματα στις πόρτες και τα παράθυρα κ.α.), είτε με την χρήση απωθητικών ουσιών.

 

Η εταιρεία μας εφαρμόζει :

Όλα τα εντομοκτόνα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι προϊόντα παραγωγής μεγάλων εταιρειών εντομοκτόνων, οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον, απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια και ταυτόχρονα δραστικά και αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των κουνουπιών.