dimosia-ygeia

Απολυμάνσεις - Απεντομώσεις - Μυοκτονίες

Newsletter


Κεντρικά Γραφεία

ΙΚΑΡΙΑΣ 18 - Ν. ΙΩΝΙΑ
ΑΤΤΙΚΗ - 142 31

Τηλ: 210 2774135
 Fax: 210 2714548

ΣΚΟΡΠΙΟΙ – ΑΡΑΧΝΕΣ – ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ - ΑΚΑΡΕΑ

  

Που τα συναντάμε ?

 

Οι σκορπιοί συναντώνται σε σωρούς από πέτρες, σε σωρούς τούβλων, ξύλων ή άλλων υλικών που αφήνουν κενά.

 

Οι αράχνες συναντώνται σε γωνιές και ρωγμές τοίχων, κάτω από τα έπιπλα ή άλλα μεγάλα αντικείμενα, σε σωρούς ξύλων ή άλλων υλικών.

 

   

 

Ενημέρωση για τους σκορπιούς 

Οι σκορπιοί ανήκουν στην κλάση Arachnida (Αραχνίδια), η οποία διαιρείται σε αρκετές τάξεις, αλλά μόνο τρεις παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον. Αυτές είναι:

α)Scorpionida (οι σκορπιοί), β)Araneida (τα διάφορα είδη των αραχνών), γ)Acarin (τα τσιμπούρια, τα ακάρεα).  

 

Χαρακτηριστικό των αρθρόποδων αυτών είναι ότι το σώμα διαιρείται σε δύο περιοχές, τον κεφαλοθώρακα ή πρόσωμα και την κοιλιά ή οπισθόσωμα. Στο πρόσωμα υπάρχουν τα στοματικά μόρια, από ένα ζεύγος χειληκεραίες και προσακτρίδες, και τέσσερα ζεύγη ποδιών. Στους σκορπιούς το οπισθόσωμα χωρίζεται σε κοιλιά και ουρά, στις αράχνες το πρόσωμα και το οπισθόσωμα διαχωρίζονται με μία στένωση και στα τσιμπούρια και τα ακάρεα, το πρόσωμα και το οπισθόσωμα αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.  

 

Οι σκορπιοί είναι νυχτόβιοι και την ημέρα κρύβονται σε ζεστά, υγρά και σκοτεινά σημεία. Στο κεντρί τους δύο αδένες παράγουν το δηλητήριο, μία τοξαλβουμίνη που

αποτελείται από αιμορραγικές, αιμολυτικές και νευροτοξικές ουσίες το οποίο είναι όμοιο σε τρόπο δράσης με το δηλητήριο της κόμπρας. 

 

Στον άνθρωπο και τα ζώα επιτίθενται μόνον όταν ενοχληθούν και το κέντρισμά τους σε ενήλικες συνήθως δεν είναι θανατηφόρο, λόγω της μικρής ποσότητας δηλητηρίου. Το τσίμπημα ορισμένων ειδών σκορπιών προκαλεί δυνατό πόνο και τοπικό ερεθισμό, που περνάει συνήθως μετά από μία έως δύο ημέρες χωρίς άλλες επιπλοκές. Άλλα όμως είδη που παράγουν ισχυρή νευροτοξίνη προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα γενικής δηλητηρίασης που καταλήγουν σε γενική παράλυση και τελικά σε θάνατο. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στα τσιμπήματα των σκορπιών από τους ενήλικες και το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά υψηλό.

 

 

Τα πιο δηλητηριώδη είδη έχουν συνήθως χρώμα κιτρινωπό ή κιτρινοπράσινο και τα μη δηλητηριώδη καφέ, καστανό ή μαύρο.

  

Ενημέρωση για τις αράχνες

 

Όλες οι αράχνες είναι δηλητηριώδεις, με την έννοια ότι παράγουν δηλητήριο για την θανάτωση των θυμάτων τους, αλλά δεν δικαιολογούν το φόβο που έχουν ορισμένα άτομα γι’ αυτές. Οι αράχνες είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο και τα ζώα, γιατί δεν μπορούν να διατρυπήσουν την επιδερμίδα τους. Το τσίμπημα της αράχνης είναι παρόμοιο με εκείνο του κεντρίσματος των μελισσών. Μικρός αριθμός αραχνών έχουν δηλητήριο με μεγάλη τοξικότητα.

 

  

 

  

Ενημέρωση για τα τσιμπούρια

 

Τα τσιμπούρια είναι ορατά με γυμνό μάτι, το περίβλημά τους είναι δερματώδες χωρίς τρίχες ή με μικρές τρίχες, το υπόστομα ορατό και οπλισμένο με δόντια, οι προσακτρίδες παρουσιάζουν τμήματα και οι χηληκεραίες έχουν στην άκρη τους ισχυρά χιτινώδη δόντια.

 

   

Τα τέλεια έντομα την ημέρα κρύβονται και μόνον το βράδυ επιτίθενται στους ξενιστές τους για απομύζηση αίματος. Εκτός της ενόχλησης που προκαλούν κατά την αιμοληψία είναι και φορείς ασθενειών, όπως του συνδρόμου της κροτωνικής παράλυσης κ.α.

 

 

Ενημέρωση για τα ακάρεα 

Τα ακάρεα έχουν σχήμα επίμηκες και μέγεθος 0,25 – 0,40 χιλιοστά. Τα αυγά τοποθετούνται στους θυλάκους των τριχών ή τους σμηγματογόνους αδένες όπου και εκκολάπτονται. Τα ακάρεα τα οποία συμπληρώνουν όλο το βιολογικό τους κύκλο επάνω στους ξενιστές, εισχωρούν μέσα στους θυλάκους των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες και προκαλούν μια χρόνια φλεγμονή, με αποτέλεσμα την υπερπλασία και πάχυνση της επιδερμίδας και την πτώση των τριχών. Στον άνθρωπο βρίσκονται κυρίως στην επιδερμίδα του προσώπου. Η μόλυνση επεκτείνεται είτε λόγω μετακίνησης των ακάρεων, είτε με την τριβή ή την επαφή

μολυσμένων ξενιστών. 

 

    

                                                                                                                                               

 

Επίσης, υπάρχουν και τα ακάρεα της ψώρας τα οποία είναι μικρά, μόλις ορατά με γυμνό μάτι και παρασιτούν στην επιδερμίδα διαφόρων θερμόαιμων ζώων.

 

Καταπολέμηση σκορπιών

 

Ο περιορισμός των σημείων που χρησιμεύουν σαν καταφύγιά τους, σωροί από πέτρες, τούβλα, ξύλα ή άλλα υλικά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καταπολέμησή τους, παράλληλα με την χρήση εντομοκτόνων.

 

Για την καταπολέμηση των σκορπιών, η εταιρεία μας εφαρμόζει :

  • υπολειμματικούς ψεκασμούς, με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, έξω από τα σπίτια και μέσα σ’ αυτά, στα σημεία διέλευσης ή καταφυγής των σκορπιών. Εξωτερικά ψεκάζονται οι τοίχοι μέχρι ύψους 60 cm από το έδαφος. Κατά την εφαρμογή δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για την εισαγωγή του εντομοκτόνου μέσα σε τρύπες ή ρωγμές των τοίχων.  

 

Καταπολέμηση αραχνών

 

Η καταστροφή των ιστών, ο περιορισμός των σημείων που χρησιμεύουν σαν καταφύγιά τους, γωνιές, ρωγμές τοίχων, κάτω από τα έπιπλα ή άλλα μεγάλα αντικείμενα, παράλληλα με την χρήση εντομοκτόνων.

 

Για την καταπολέμηση των αραχνών, η εταιρεία μας εφαρμόζει :

  • υπολειμματικούς ψεκασμούς, με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης.

 Καταπολέμηση τσιμπουριών

 

Η ατομική προστασία του ανθρώπου από τα τσιμπούρια επιτυγχάνεται εύκολα με την χρήση απωθητικών ουσιών όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα κουνούπια, παράλληλα με την χρήση εντομοκτόνων. 

 

Για την καταπολέμηση των τσιμπουριών, η εταιρεία μας εφαρμόζει : 

  • υπολειμματικούς ψεκασμούς, με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης. 

 

Καταπολέμηση ακάρεων

 

Ο πιο απλός και πιο εύκολος τρόπος προστασίας του ανθρώπου από τα ακάρεα, εκτός από την σχολαστική καθαριότητα είναι η χρήση απωθητικών ουσιών όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα κουνούπια, παράλληλα με την χρήση εντομοκτόνων.

 

Για τα άκαρι της ψώρας, εφόσον έχουν εγκατασταθεί στο σώμα του ανθρώπου είναι απαραίτητη η γνωμάτευση ειδικού γιατρού και η τήρηση των οδηγιών του.

 

Για την καταπολέμηση των ακάρεων, η εταιρεία μας εφαρμόζει : 

  • υπολειμματικούς ψεκασμούς, με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης.
  • επιπλέον τοποθέτηση αποτελεσματικού spray, όπου χρειάζεται.

 Όλα τα εντομοκτόνα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι προϊόντα παραγωγής μεγάλων εταιρειών εντομοκτόνων, οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον, απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια και ταυτόχρονα δραστικά και αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μυγών των φρούτων.